Baharat Çeşitleri

Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı
taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre yemeklerinin
çoğunda kullanılır.

 Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu
bir bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot. Avrupa ülkelerinin
mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların
kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır.

 Anason :Anayurdu Mısır olan anason,
maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur.
Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.

Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir
ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.

Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış
kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin kokuludur ama
tadı karabibere göre daha hafiftir.

Biberiye : Küçük, kalınca, ensiz ve
kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde,
et yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Tazesinin kullanıldığı her yerde
kullanılır.

Çemenotu :Sert, kahverengimsi sarı renkli
bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve
et yemeklerinde kullanılır.



Cevz-i Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir
ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel
soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.



 Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin
üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.



D
 Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av
hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve
konservelerde kullanılır.



 Dereotu : Maydonozdan sonra en çok
kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve
zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.



 Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma
içlerinde kullanılır.



E,F

 Fasulye otu :
Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller
pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.

Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir
uyumu vardır. Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir. Sarmısakla
birleştiğinde biberli bir tat kazanır.



Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık
yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.



G,H
 Hardal : Bu bitkinin tohumu un
durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım
yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.



Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur.
Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde
kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de
katılır.



Hintcevizi : Bir diğer adı müskat’tır.
Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden
çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.



K
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin
baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz
durumda kullanmak mümkündür.



 Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen
kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. Ýştah açıcı ve mide
bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç
olarak kullanılır.



Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük
çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten
sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda,
şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde
kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.



Kerbel : Bir maydanoz türüdür. Salatalarda
kullanılır.



Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak
kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde
yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır.



 Kekik : Etlerde, ızgaralarda,
sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol
kullanılır.



 Kimyon : Genel olarak toz halinde
kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk
yapımında kullanılır.



 Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda
ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et
yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve
salatalara doğranarak yenir.


Köftebaharı :
Köftelerde kullanılır.



Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş,
karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden
oluşan bir baharat karışımıdır.



Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her
yerde kullanılır.


Kuşüzümü :
Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır.



M

Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte
kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek
sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.



 Melisotu : Salata veya taze meyveler
ile kullanılır.



 Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et
yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur.
Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor
yemeklerde mutlaka kullanılır.



Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı
yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında
vazgeçilmez bir ottur.



Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan
kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan
rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi
kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.



N
 Nane : Çorbalardan sebzelere kadar
birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle
salatalarda da kullanılır.



P
 Pembebiber :  Özellikle soslarda,
et ve balık yemeklerinde kullanılır.



Pimpinel : Bir anason türüdür. Genellikle
çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır.



Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin
kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır.



R
Rezene : Anason kokulu bir ot. Yaprakları
dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve
salatası yapılır.



Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen
bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle
birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.



S
 Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe
sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve
deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda
kullanılır. Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir
tatlı da yapılır.



 Sumak : Toz haline getirilerek
kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik
vermek için kullanılır.



 Susam : Simit ve benzer çeşitli
hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır.



T
 Tarçın (çubuk) :  Bazı pasta,
kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde
kullanılmaktadır.



Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et
yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır.



Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı
biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte
kullanılır.



Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle
salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.



Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her
yerde kullanılır.



V
Vanilya :
Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek,
dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için
kullanılır.



Y
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir.
Ýştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli
yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.



Z
 Zencefil : Bir bitkinin toprak altında
kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve
likör yapımında kullanılmaktadır.



Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri
sarı renkte bir bitkidir. Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi
zaman safranın yerine de kullanılmaktadır.